Afrikansk lammegryte

av Lagret under: afrika, couscous, lam on september 30th, 2006

…en rett til fra Afrika, men usikker på hvor i Afrika en slik rett kan stamme fra :-)

4 porsjoner

1 kg grytekjøtt med bein av lam

1 boks hermetiske kikerter, eller selvkokte

2 stk aubergine

1 ½ salt

1 ts sort pepper

2 bokser tomater

1 ss korianderfrø

½ ts spisskummen frø

2 ts revet muskatnøtt

3 ss olje

3 stk røde chili

2 ss revet frisk ingefær

2 fedd hvitløk

1 ts eddik

2 ss hakket persille

1 ss hakket korianderblader

Knus korianderfrø og spisskummen frø i en morter. Tilsett salt og muskat og gni krydderblandingen godt inn i kjøttet. La kjøttet ligge mens krydderblandingen trekker inn i kjøttet og setter smak i kjøleskapet en liten stund.

Brun kjøttet gyldent i olje. Del auberginene i terninger og stek med kjøttet i 2 min under omrøring. Tilsett ingefær og chili og la alt steke i 2 min før du har i hvitløk, eddik og tomater. Demp varmen og la gryta trekke i ca 60 min ved kokepunktet.

Tilsett kikerter og la retten trekke i ca 5 min. Smak til med salt og pepper. Dryss over persille og koriander til slutt.

Serveres med couscous eller ris.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Kylling Yassa

av Lagret under: afrika, couscous, kylling on september 30th, 2006

….fra Afrika.

Jeg blir vel egentlig ikke så imponert når jeg leser at en oppskrift er fra Afrika. Afrika er STORT! Så jeg lurer jo selvfølgelig på hvor i Afrika en slik rett kan stamme fra. Men uansett, retten er kjempegod!

1 kylling

2 løk, hakket

4 fedd hvitløk, presset

1 dl soyaolje

8 ss sitronsaft

8 ss hvitvinseddik

2 laurbærblader

2 ss Dijonsennep

3 ss soyasaus

1-2 finhakkede røde chilli

½-1 ts kajennepepper

2 ts paprikapulver

21/2 dl hønsebuljong

4 små gulrøtter eller 2 store i skiver

10 snittebønner, evt aspargesbønner eller en håndfull sukkererter (erter i belg)

½ – 1 boks kikerter (ferdig kokte)

rosiner (jeg er glad i mange rosiner)

 

Serveres med Couscous.

Del kyllingen i 6 biter.

Finhakk løk og hvitløk. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden, unntatt buljong. Mariner kyllingen i minst en time, gjerne over natten.

Ta opp kyllingstykkene og tørk lett av dem før du legger kyllingstykkene i en ildfast form. Dryss gjerne litt paparikapulver over før de settes midt i ovenen på 200º i ca 30 min, eller til de er gjennomstekt.

Ha resten av marinaden og buljonen i en kjele og la det koke på svak varme mens kyllingstykkene stekes. Smak til med sukker og annen krydder du måtte ønske.

Del opp grønnsakene og ha dem i sausen de siste minuttene før kyllingen er ferdig. Rosinene kan med fordel koke med sausen noe lenger.

En annen variant er at man kan ha kikertene og rosinene i den ferdig lagde couscousen rett før servering, istedenfor å ha det i sausen.

Hvis man ikke er så veldig glad i mye eddik i mat så kan man gjerne redusere både sitronsaften og eddiken ned til det halve, og heller øke mengden buljong.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Blåbær på topp

av Lagret under: Helse, antioksydanter, blåbær on september 29th, 2006

Litt sent for blåbær plukking nå men…

Blåbær er rangert som det sunneste bæret. De er fulle av antioksydanter med alt det medfører av helsebringende egenskaper :-)

Heldigvis er det mulig å få kjøpt blåbær i flere varianter.

Men hver høst plopper de små blå deilig bærene opp i skogen, så da er det egentlig bare å løpe ut og plukke.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Honning for helse og velbehag

av Lagret under: Helse, honning on september 28th, 2006

                                
"An apple a day keeps the doctor away"

Vel, kanskje det… men jeg har mer tro på en teskje honning hver dag. Honningens legende virkning er godt kjent og det er blitt forsket mye på hva og hvordan.

Honning

  • er antiseptisk
  • er i stand til å drepe bakteriekulturer som forårsaker f.eks. tyfus, lungebetennelse og kraftig diare (i løpet av 10 timer – 24 timer)
  • kan lindre sykdommer som er forårsaket av bakterier, som f.eks. forkjølelse, sår hals og hoste
  • kan smøres på ulike sår slik at de væsker mindre, gir færre infeksjoner og gror bedre med mindre arrdannelse
  • kan virke lindrende på irritert hud og ha god effekt på brannsår

Honning er pleiende og kan hjelpe mot tørre lepper. Da kan du smøre honning på leppene når du legger deg om kvelden og resultatet er myke lepper når du våkner. …for de som greier å la være å slikke i seg honningen…

Honning består av drue- og fruktsukker og litt vann i tillegg til omtrent 180 ulike stoffer av typen mineraler, vitaminer og aminosyrer. Honning tas lett opp i kroppen og er ikke like belastende som vanlig sukker. Honning er derfor en fordel for de som har betennelsessykdommer i tarmen.

Uraffinert honning rett fra bikuben er sunnest. Det inneholder stoffer som senker den glykemiske indeksen og gjør sukkeret mindre konsentrert.

                  

Sovemiddel

Forsøk en kopp varm melk (som ikke er varmet opp i mikro), tilsett en teskje honning. En generell huskeregel er at væsken man tilsetter honning ikke må være for varm, da vil honningen miste noe av effekten.

Melk inneholder aminosyre tryptofan som opptas lettere i hjernen hvis man samtidig inntar litt sukker. I hjernen omdannes tryptofan til søvnhormonet melatonin som er et hormon som er med på å regulere kroppens aktivitetsnivå. Melatonin fremkaller søvnighet og muskulær avslapning.

Honning må oppbevares mørkt og ikke for varmt. Honning må ikke gis til barn under ett år. Må ikke tilsettes i alt for varme væsker da den vil miste mye av sin effekt. Man må heller ikke spise for mye honning :-) en teskje om dagen er egentlig nok

Her kan du finne mer fakta om honning med oppskrifter.

                   

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Min mors agurksalat

av Lagret under: agurk, agurksalat on september 26th, 2006

Dette er en liten mengde:

½ dl edikk

1 dl vann

smak til med sukker (ca 2 ss eller 3 strøkne ss)

 

Tynne agurkskiver, bruke gjerne ostehøvel. Riv ønsket mengde agurk.

 

Det som min mor gjør som jeg ikke har opplevd andre gjør er: fordel agurksivene utover en fjøl. Strø på salt. La det ligge noen minutter.

 

Bland edikk, vann og sukker til lake og rør rundt til sukkeret er oppløst.

 

Klem deretter agurkskivene over vasken slik at du klemmer ut mest mulig agurksaft. Ha agurkskivene i laken.

Ved å klemme ut agurksaften så vanner den ikke ut laken og laken trekker inn i agurken. Det gir en mye mer smaksrik agurksalat.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Fransk eplekake

av Lagret under: eplekake, fransk on september 26th, 2006
  • ¾ kg epler, ca 6 stk epler
  • 100 gr mandler eller hasselnøtter
  • 100 gr smør
  • 1 ¼ dl sukker
  • 2 store egg

Mal eller finhakk mandlene/nøttene. Rør romtemperert smør og sukker hvitt, helst med håndmikser. Tilsett eggene, ett om gangen, og rør til røren er luftig. Hvis du ikke bruker håndmikser så kan du vispe eggehviten for seg og vend dem inn i til slutt.

Skrell eplene, deles i båter og fjern kjernehus. Eplebåtene skjeres deretter i veldig tynne skiver.

Eplene legges i en smurt ildfast form. Fordel mandel/nøtterøren over.

Stek kaken midt i ovnen i ca 30 min med ovnstemperatur på 175º gr.

Serveres med vaniljeis eller vispet kremfløte.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hvitløkssmør

av Lagret under: hvitløk on september 26th, 2006

1 ss Brelett

2 ts majones

1 fedd hvitløk, presset

hakket kruspersille

Alt blandes godt

Dette er en liten porsjon.

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Kylling med aprikos og oliven

av Lagret under: arak, couscous, kylling, ouzo on september 17th, 2006

Fra Libanon

 

Dette er en rett jeg har hentet fra Dagbladet. Den ligner veldig på hva som serveres i Israel. Samtidig som den har smaker fra Hellas – den lakrisaktige smaken av arak eller ouzo. Ouzo er blank brennevin fra Hellas som kan kjøpes på polet. Retten har en utrolig frisk smak!

 

4 porsjoner 

 

1 stor kylling, delt i 8-10 biter

 

Marinade

5 fedd hvitløk, presset eller finhakket

100 gr tørkede aprikoser, finhakket

100 gr svarte oliven, finhakket

2-3 ss arak eller ouzo

1 ss fenikkelfrø

1 ss revet appelsinskall

1 dl appelsinjuice, eller fra presset appelsin

2-3 ss eddik

 

Tilsettes rett før steking 

½-1 dl olivenolje

1 ss brunt sukker

 

Kjøttet bør stå i marinaden i noen timer i kjøleskapet. Da får kjøttet best smak.

 

Tilberedning

Bland marinaden. Legg kyllingbitene i ildfast form. Hell over marinaden, sett på lokk. Settes i kjøleskapet.

 

Forvarm ovnen til 175º. Før retten stekes må marinadevæsken helles i en bolle (ikke hell ut marinadevæsken, den skal brukes). Strø over sukker og hell over olivenoljen. Stekes i ovnen i 30 min, hell da over marinadevæsken du tidligere helte i en bolle. Bakes i ytterligere 15 min uten lokk.

 

Serveres med couscous.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Honning og hvitløksdip (saus)

av Lagret under: dip, honning, hvitløk, saus on september 16th, 2006

Fra Tsjekkia

Denne sausen fikk jeg servert til kyllingvinger og grønnsaker til lunsj på restauranten Nostitz i Praha.

  • majones
  • lettrømme
  • honning
  • hvitløk

En deilig og fløyelsmyk dip som også kan brukes som saus. Bland først majones og lettrømme. Den bør ikke bli syrlig, det må være en balanse mellom majonese og lettrømmen. Hovedmengden bør være majones, tilsett rømme litt etter litt og finn balansen slik at du hverken smaker for mye majones eller lettrømme. Mengden honning bør du smake deg fram til. Det bør være akuratt nok slik at man egentlig ikke aner at det er honning, ikke så mye at det blir en for søt og mektig honningsmak. Ha deretter i presset hvitløk. Jeg foreslår at man prøver seg fram. hvitløksfedd er gjerne forskjellig i størrelsen og smaken av hvitløk bør ikke være for kraftig.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Kylling i grønn karry – HOT

av Lagret under: karry, kokosmelk, kylling on september 8th, 2006

Fra Thailand

 

4 porsjoner 

 

3 ss solsikkeolje

1 stor kylling, delt i 8 deler

100gr karripasta …eller etter smak (STERK)

2 l kokosmelk

1 hønsebuljongterning

125 g bambusskudd, i små biter

5 små grønne auberginer, oppdelt i båter

2 røde chilli, i strimler

7 limeblader

1 bunt thaibasilikum, hakket

2 ss palmesukker eller

brunt sukker

3 ss fiskesaus

 

Varm oljen i en wok eller stor gryte. Fres karripastaen i 30 sekunder. Skru varmen ned og legg kyllingbitene i.

Stek kyllingen gyllen. Ha i kokosmelk og buljongterningen.

La blandingen småkoke i 20 minutter. Rør av og til. Rør inn fiskesaus og sukker. Ha i bambusskudd, aubergine og chili. La det hele koke i 5 minutter. Ta woken/gryten av varmen og tilsett limeblader og basilikum. Serveres med ris.

 

Thaibasilikum er ikke lik den vanlige basilikum vi har her, så den kan ikke erstates på samme måte.

Det står at det skal være 2 liter kokosmelk. Jeg syns det er litt mye, men hvis man reduserer kokosmelk så er det også greit å redusere karripasta og annet krydder.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00