Kylling i gul karri med poteter

av Lagret under: Middag, karri, kylling, tahisuppe on oktober 23rd, 2006

4 porsjoner

 

3 ss olje

4-6 små poteter

1 kylling, delt i 4-8 biter

1 ss gul karripasta (merket Maiblomst: matsaman yellow curry paste) kjøpes i thai/viet butikker

1 løk, deles i båter

1 stor kopp peanøtter (skyldes for salt)

2 små røde chili, finhakket

2 bokser kokosmelk

1 ss sukker

½ ss stekt hvitløk (fås i thai/viet butikker) eller hvitløkspulver

1 ss lys soyasaus

½ ts salt

 

Kok først potetene med skall i en egen gryte. Potetene tas av når de er nesten ferdig kokt, må være litt harde i midten. Når potetene skrelles: før kniven fra deg på en slik måte at potetene ikke fliser seg opp. Overflaten bør være fin, hvis ikke vil den meles lett. Potetene må ikke deles.

 

Ha olje i en gryte, bunnen skal knapt dekkes. Ha i kyllingbitene når oljen er kald. Legg lokk på. Skru ned varmen når oljen freser. Skal stekes og vendes i ca 5 min.

Ha i karripasta, røres godt inn i oljen. Ha oppi løk og røres til løken har delt seg, la løken deles naturlig i oljen og varmen. Tilsett kokosmelken, rør rundt. Ha potetene og chili i gryta. Rør forsiktig og la stå og koke på svak varme til kyllingen er ferdig.

 

Ha helt til slutt oppi sukker, salt, stekt hvitløk, soyasaus og peanøttene. Du kan gjerne hakke peanøttene lett før de has oppi.

 

Røres lett før servering.

 

Serveres med ris.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tilslørte bypiker

av Lagret under: Dessert, eplemos, epler, krem on oktober 17th, 2006

8 dessert porsjoner

4 dl eplemos

4 dl kavring

3 ss smør

3 ss sukker

3 dl pisket krem

litt kanel for de som ønsker det

 

Smelt smøret i en stekepanne. Ha kavring og sukker i og bland godt, la det varmes i stekepannen noen få min under omrøring. Må ikke stå for lenge. Tilsett kanel hvis det er ønskelig.

 

Legg eplemos i 8 glass med stett eller i små dessertskåler. Fordel kavringblandingen over eplemosen og legg litt pisket krem på toppen.

 

Pynt gjerne med litt raspet sjokolade, nøtter eller annet man syns ser pent ut og smaker godt til.

 

Tilslørte bondepiker

 

Legg halvparten av eplemosen i en skål. Legg deretter halvparten av kavringblandingen over eplemosen, gjenta med det siste av eplemosen og til slutt kavringen. Legg krem på toppen og pynt med det man har lyst til på toppen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Saftig sjokoladekake

av Lagret under: sjokoladekake on oktober 16th, 2006

Mange påberoper seg å ha den absolutt beste sjokoladekake oppskriften. Denne er ikke et unntak :-)

Kaken lages ikke på tradisjonelt vis, kokes opp og er en hurtigkake. Rask å lage! Den er en kaloribombe og er egentlig best dagen etter. Veldig mektig. Den kan stå i mange dager og er like saftig og deilig. Kan fryses.

400 gr smør

4 dl vann

6 – 8 ss kakao

9 dl sukker

1 beger lett rømme

9 dl siktet mel

2 ts natron

½ ts salt

4 egg

 

Glasur:

100 gr smør

350 gr melis

4 ss kakao

6 ss melk

2 ts vaniljesukker

 Ha smør, vann og kakao i en kjele (bruk en stor kjele), kokes opp. Slå av platen men la kjelen stå på plata. Tilsett sukker og rør rundt til det begynner å oppløse seg. Ha i lettrømme og rør godt. Tilsett deretter siktet mel. Det er viktig at melet er siktet, hvis ikke blir det klumper i kaken. Ha deretter i natron, salt og egg. Eggene bør røres sammen og tilsettes litt etter litt.

Røren helles i en smurt langpanne, eller bruk bakepapir.

Stekes på 175º i ca 30 min. Stikk en kniv i midten for å se om den er ferdig.

Mens kaken stekes så lager du glasueren. Smelt smøret og ha oppi melis og kakao. Rør godt.

Når kaken er tatt ut stikk umiddelbart huller i kaken med en gaffel. Hell over glasuren.

Pynt med hakkede Smarties, nøtter eller kokos.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Lam i rød karri

av Lagret under: karri, lam on oktober 16th, 2006

Den er ikke sterk til tross for rød karripasta. Hvis man ønsker en sterkere rett kan man tilsette chilli eller ekstra karripasta.

 

4 porsjoner

 

Ca 600 gr lammelår, skåret i terninger (2×2 cm)

1 ss rød karripasta (eller mer hvis du ønsker en litt sterk karrirett)

4 sjalottlauk, skåret i 5 mm tykke skiver

ca ½ aubergine, i terninger (uten skall)

4 fedd hvitløk, skjært i skiver

4 dl lammekraft (eller grønnsaksbuljong)

½ squash, skåret i terninger

1 rød paprika, skåret i terninger

Salt og pepper

Saften fra en ½ sitron

Finkuttet korianderblader

Olje

 

Vend lammekjøttet i karripasta og la det stå i ca 30 min. Varm opp oljen og brun kjøttet i en stekepanne (jeg bruker en jerngryte, da tilbereder jeg hele retten der istedenfor å bruke både stekepanne og gryte til koking).

Tilsett løk, aubergine og hvitløk og brun lett. Deretter tilsetter du kraften og lar dette småkoke i 30 min. Tilsett kremfløte, squash og paprika. Kok opp og la det småkoke i 5 min. Smak til med salt, pepper, koriander og sitronsaft.

 

Serveres med ris.

 

Anbefalt vin: Falasco, Italiensk rødvin med mye smak og fylde.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Skýr

av Lagret under: frokost, skýr, yoghurt on oktober 7th, 2006

Skýr lærte jeg å like på Island. Vi får ikke kjøpt det her i Norge, men jeg lærte å lage "lissom" skýr. Jukseskýr med andre ord. Men det smaker omtrent helt likt. Veldig godt til frokost eller som mellommåltid.

1 porsjon

175 ml naturell yoghurt, 1 beger

litt brunt sukker

melk

 

Hell yoghurten i et rent klede i en sil. Silen settes over en skål i kjølskapet over nattet. Ihvertfall i noen timer.

Dagen etter så har en del myse rent ut av yoghurten og igjen i kledet er en litt tørrere yoghurt. Yoghurten has i en skål. Smak til med brunt sukker (det smaker best med brunt sukker, men hvitt sukker kan også brukes). Spe i litt melk så du får en lettere konsistens, men ikke for mye.

Has i en dyp tallerken. Mange liker også å ha ekstra melk rundt skýren i tallerkenen.

Man kan sikkert smaksette skýren med annet enn sukker. Her er det bare å bruke fantasien.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Potetsalat ala Mamma

av Lagret under: potet, potetsalat, salat on oktober 7th, 2006

Min mor lærte meg å lage denne potetsalaten, som igjen har lært det av sin mor.

4-5 store kokte poteter

¼ løk, hakket

1 pk (pose) majones

1 dæsj sennep (1 dæsj er vel ca 1 ts eller 1 dessertskje)

4 ss kraft fra glass med agurkskiver, eller fra glass med gresskar

Skjær potetene i passe store biter. Legg potetene oppi en skål. Ha oppi den hakkede løken, majonesen, sennepen og kraften. Blandes. La gjerne salaten stå litt kaldt før servering så smaken får tid til å blandes/sette seg.

Det er viktig at det er nok majones i salaten. Majonesen skal ligge som et fløyelslag rundt potetene. Salaten skal ikke se tørr ut, da er det greit å ha mer majones oppi.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Rutebiler

av Lagret under: marengs on oktober 6th, 2006

I Danmark så kan man kjøpe Rutebiler. Rutebiler er deilig sjokolademarengs som er avlange i formen, derav Rutebil navnet.

1 pakke melis

2-3 eggehviter

Kakao

 

Visp eggehvite og melis til det blir stivt. Ha i kakao i ønsket mengde og bland det forsiktig inn i eggehviteblandingen.

 

Legges på bakepapir som små marengstopper. Størrelse ca en dessertskje.

Stekes på 125º gr i noen få minutter. Pass på så de ikke blir for stekt.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Østerrisk surkål

av Lagret under: kål on oktober 6th, 2006

1 vanlig høstkål eller kinakål, finskjæres

Strø på karve, passe mengde

Lag en dressing bestående av eddik, sukker og vann

Tilsett de enkelte delene etter hvor søt/syrlig du vil ha surkålen

Ha i 1-2 ss olje

 

1 hel kål er kanskje litt mye, man finskjærer bare det man tror er nok mengde.

Legg kålen i en bolle og hell over karve og dressingen.

 

Kålen skal ikke kokes, den skal være fersk.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ostekake

av Lagret under: ostekake on oktober 6th, 2006

Kakebunn

1 pk Kornmo

125 gr smør/margarin

50 gr nøtter

 

Grovhakk nøttene og knus kjeksen. Bland dette med mykt smør/margarin og trykk blandingen ned i en kakeform (ca 24 cm i diameter). Avkjøles.

 

Ostefyll

3 egg

4 ss sukker

1 beger (175 ml) melon/aprikos yoghurt

250 gr ananas/mandarin ost (smørbar)

1 pk appelsingele

 

Lag appelsingele med 2,5 dl vann. Settes kjølig til den begynner å stivne. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland ost og yoghurt til en smidig masse og blandes forsiktig inn i eggedosisen. Tilsett geléen i egg- og ostemassen. Hell fyllet over bunnen og sett kaken kjølig. Serveres når ostefyllet er stivnet. Pynt gjerne med krem, appelsin, mandarin, kiwi eller revet sjokolade.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Elgstek

av Lagret under: elg, stek on oktober 3rd, 2006

Elgsteken

Elgsteken må saltes og peppres før den legges i en ildfast form. Hell så oppi en flaske Vørterøl og noen einebær. 6-10 einebær. Stekes til den er ferdig.

Saus

Sausen lages på følgende måte: man "dæsjer" litt av det og "dæsjer" litt av dette.

Først så siles kraften som er etter steken i en gryte. Så har man meljevning oppi. Så smakes det fram med følgende ingredienser:

1-2 skiver brunost, 1-2 ts grov sennep, einebær (mengde einebær må ikke overdrives, er ganske kraftig i smak), masse fløte, en skvett cognac, salt og pepper, gjerne kantareller hvis man har det. Så har vi enkelte ganger hatt litt hvitvinseddik i hvis vi syns det har manglet noe. Cognac/hvitvinseddik has oppi helt til slutt. Man bør helst ikke blande Cognac og hvitvinseddik i samme saus, det må bli enten eller.

Så smaker man seg fram og har kanskje litt mer oppi av det man syns kanskje mangler.

PS: Einebærene som har vært stekt med vørterøl og steken er blitt noen smaksbomber så ta de gjerne oppi sausen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00