Kunsten å steke sjampinjong

av Lagret under: chili, hvitløk, sjampignon on november 19th, 2006
  • Sjampinjong, skiver eller båter
  • Chili, hakket – kan utelukkes
  • Hvitløk, hakket eller i tynne skiver
  • Olivenolje
  • Salt
  • Pepper

 

Hell litt olivenolje i en stekepanne. Når oljen er begynt å bli varm har man oppi chili og hvitløk. La det surre noen sekunder før du har oppi sjampinjong. Ha i litt salt og pepper. La alt surre i pannen under omrøring.

Først så vil fuktigheten forsvinne fra soppen før krydrene trekkes inn i soppen.

 

Smaken er helt fantastisk god.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tzatziki

av Lagret under: middelhavsmat, olivenolje, tzatziki, yoghurt on november 11th, 2006

3 porsjoner

1 agurk, skrelt og grovrevet

2,5 dl yoghurt

1 smaksrik tomat, skrelt og fjern det bløte i midten, kuttes i biter

1 fedd hvitløk

1 ss virgin olivenolje

½ ss hvitvinseddik

La gjerne yoghurten renne av i en sil kledd med et rent klede i 1 time først, man kan også bruke kaffefilter. Skrell og grovriv agurken. Legg agurken i et dørslag og ha litt salt over. La det stå i et par minutter før du presser agurksaften ut av agurken. Ha agurken i en bolle. Skrell tomaten, del den og fjern det bløte i midten. Hakkes i småbiter, has oppi bollen. Tilsett yoghurt, olivenolje og hvitvinseddik. Rør rundt. La tzatzikin stå i kjøleskapet i 2 timer så smaken får satt seg.

Bruk gjerne cherrytomater istedenfor smakstomat. Skrell cherrytomatene og del de i biter.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tapenade

av Lagret under: kapers, oliven, soltørkede, tapenade, tomater on november 11th, 2006

Anbefales en fredag eller lørdagskveld med rødvin og deilig brød. Gjerne hvalnøttbrød :-)

 

  • 75 gr stenfrie svarte oliven
  • 75 gr soltørkede tomater, som har vært i olje og er avrent
  • 1 ss kapers
  • 3 gr bladpersille (kan også bruke kruspersille, men Karin anbefaler bladpersille som gir en bedre smak)
  • 1 ss limesaft
  • 1 liten dl virgin olivenolje

 

Alt unntatt limesaft og oljen blandes i en foodprocessor. Ha i oljen i en tynn stråle mens du blander godt. Tilsett limesaft tilslutt. Smak til med limesaften. Har du for mye lime i blir den fort besk i smaken.

 

Servers med godt brød eller til middelhavsretter.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Indisk karrifest

av Lagret under: Middag, fest, indisk, karri, kylling on november 3rd, 2006

4 porsjoner

 

5 ss olje

2 ts sennepsfrø

1 ts bukkehornkløverfrø

3 chili, hakket

1 neve karriblader

2 biter frisk ingefær på størrelse med en tommelfinger, hakket eller raspet

3 løk, hakket

1 ts chilipulver

1 ts gurkemeie

6 tomater, eller 1 boks tomater (fjern skallet fra friske tomater)

1 boks kokosmelk på 4 dl

1-2 vinglass med vann

4 store kyllingbryst, eller 6 små i små terninger

1 ss korianderfrø, knust i morter

Varm oljen i en stor gryte. Tilsett sennepsfrø når oljen er skikkelig varm. Når frøene hopper i gryta tilsetter du bukkehornkløverfrø, chili, karriblader og ingefær. La det steke i oljen i et par minutter under stadig omrøring. Hakk løken og ha den i gryta. Stekes i et par min til løken er blitt myk. Deretter har du oppi chilipulver og gurkemeie.

Hakk tomatene og ha dem i gryta. La blandingen surre et par minutter, så tilsettes et eller to vinglass med vann. La sausen koke i 5 minutter.

Mens sausen koker skal du forberede kyllingen. Ha olje i en wok eller panne. Stek kyllingen og korianderfrøene til kyllingen har fått en hinne.

Kyllingen tilsettes sausen. La retten trekke til kyllingen er ferdig, ca 10 minutter. Tilslutt har man oppi kokosmelken og lar den få et lite oppkok.

Serveres med ris eller sitronris, korinaderchutney (veldig viktig til) og mangochutney. Man kan også servere nanbrød til hvis det er ønskelig.

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Sitronris

av Lagret under: indisk, ris, sitron on november 3rd, 2006

En syrlig risvariant til indisk mat. Frisk og god.

4 porsjoner

 

500 g basmatiris

5 ss olje

2 ss sennepsfrø

1 neve karriblader

skall og saft fra 2 sitroner, raspet og presset

½ bunt frisk koriander, hakket

 

Hvis du bruker tørkede karriblader så legg karribladene i bløt i litt vann en times tid før du bruker de.

 

Kok risen til den er ferdig. Varm oljen i en wok eller stekepanne på middels varme. Ha i sennepsfrøene, og når de spretter så har du oppi karriblader og raspet sitronskall. La det surre litt til sitronskallet begynner å få litt farge.

Ha den ferdige risen i en bolle og hell over olje og krydderblandingen, samt sitronsaften og korianderbladene. Rør godt rundt.

 

 

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00