Julefrokost

av Lagret under: jul, julefrokost, julekos, julestemning on desember 20th, 2006

Jeg er oppvokst med danske matvaner og til jul er det dansk julefrokost med en liten norsk inspirasjon innimellom.

Julefrokosten er en absolutt høydare.

Julefrokosten består av:

  • Varm leverpostei
  • Varm ribbe
  • Varm julepølse
  • Varme medisterkaker
  • Sild
  • Ribberull
  • Ølpølser
  • Sennep
  • Bacon
  • Stekt sjampinjong (oppskrift kan du finne her)
  • Rødbeter
  • Surkål
  • Rødkål
  • Smør
  • Hardkokte egg delt i båter
  • Tynne løkskiver
  • Grønn paprika i skiver
  • Majones
  • Rødvinsgele
  • Oster
  • Lefser
  • Dansk rugbrød
  • Franskbrød (på norsk: loff :-)

Varm leverpostei på dansk rugbrød med stekt bacon og sjampinjong til er helt fantastisk nydelig :-) …eller egg på dansk rugbrød med majones, løkskiver og paprika. Det er ikke jul uten!

Og så spiser man og koser seg i timesvis. Man innvilger seg en pause innimellom for å få plass til mer mat. Deilig juleøl serveres til. I år er faktisk Ringnes juleøl den største favoritten.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Knekk

av Lagret under: julegodt, knekk on desember 20th, 2006

100 gr smør

250 gr sukker

½ dl sirup

 

Ha alt i en kjele og kokes på svak varme i ca 20 minutter.

Når en dråpe knekk stivner i kaldt vann er kokingen ferdig.

 

100 gr mandler hakkes og tilsettes. Kok opp blandingen igjen. Helles på smurt bakeplate og la det avkjøle. Brekk opp bitene.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Havregrynskonfekt

av Lagret under: havregryn, havregrynskonfekt, jul, julegodter on desember 17th, 2006

30 stk

100 gr smør eller margarin

1 dl sukker (bytt gjerne ut sukkeret med melis)

1 ss vaniljesukker

2-3 ss kakao

3 dl havregryn

2-3 ss kald kaffe

Alt blandes godt på bakebordet til en deig. Deigen må ikke bli for tørr. Husk at havregryn trekker til seg mye væske. Så deigen bør være litt klissete, litt for bløt.

Tilsett gjerne mer kaffe hvis du ønsker mer kaffesmak, men da bør du også tilsette litt mer havregryn.

Deigen rulles til kuler. Kulene rulles igjen i kokos. Legges i en kakeboks med lokk og oppbevares i kjøleskapet.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Peppermyntekonfekt

av Lagret under: jul, julegodteri, peppermynteolje on desember 17th, 2006

Julegodteri er det beste med julebaksten. Denne oppskriften har jeg fått av mamma, som igjen har fått den av sin mor etc.

250 gr melis

ca 1 eggehvite (bruk egg i størrelsen M)

1 knivsodd tragant (fås kjøpt på apotek)

ca 2-3 dråper peppermynteolje (fårs kjøpt på apotek)

Kokesjokolade til pynt på toppen

 

Bland alt unntatt kokesjokoladen på bakebordet. Deigen knas godt, tilsett mer melis om nødvendig. De må ikke bli for tørre, de skal også stå å tørke når de er ferdig rullet før de legges i en kakeboks uten lokk (de må ha fri tilgang på luft). Husk å ikke tilsette for mye peppermynteolje, den er veeeldig sterk.

 

Rull til kuler og legg de på et tynt dekke av melis. Strø gjerne litt melis på et brett dekket med bakepapir. Trykk litt ned i midte av kulene slik at de får et lite søkk. I dette søkket har du en dråpe smeltet kokesjokolade.

 

Du bør egentlig beregne dobbel porsjon av denne her. Denne porsjonen er forsvinnende liten.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Julekaker av smørdeig

av Lagret under: julekake, korinter, smørdeig on desember 17th, 2006
  • 125 gr margarin
  • 125 gr sukker
  • 2 egg
  • 250 gr hvetemel
  • 1 ts bakepulver

Bland alt sammen i en bollen og kna alt sammen til en deig. Sett den i kjølekskapet et par timer før den brukes. Form deigen i små forskjellige varianter, runde, flate, lange etc. Strø gjerne perlesukker og hakkede mandler på før steking. Kan også pensles med egg slik at de får en gylden farge.

Sjokoladevariant: Tilsett kakao eller sjokoladebiter

Korintervariant: Bruk deig uten kakao og tilsett 60 gr korinter

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Julekaker med appelsin og valmuefrø

av Lagret under: appelsin, julekake, valmuefrø on desember 15th, 2006

Dette er en julekake oppskrift jeg fikk av en venninne engang som egentlig er engelsk …men som aldri har bodd i England.

Hun har uansett mye annerledes å by på enn det norske tradisjonelle til jul. En av hennes julekaker er veldig populære fordi de er så fantastisk friske i smaken.

150 gr hvetemel

1 ss valmuefrø

¼ ts bakepulver

¼ ts salt

100 gr usalted smør, mykt

2 dl sukker

1 egg

1 ss appelsinjuice

1 ss fint raspet appelsinskall, fra ca 1 ½ stor appelsin

1 ts fint raspet sitronskall

Deigen lages flere timer før steking eller dagen før. Bland mel, valmuefrø, bakepulver og salt i en bolle. Ha i smøret. Vispes godt til det er blitt lyst og luftig. Tilsett egg, appelsinjuicen, appelsinskall og sitronskall. Vispes lett til det er blandet. Pakk deigen inn i plastikk folie og settes i fryseren i 30 min.

Ta ut deigen fra fryseren og ta av plastikkfolien. Ha litt mel på bordet før du knar deigen slik at luftbobler forsvinner. Pakk deigen inn i plastikk folie igjen. Rull deigen lett på bordet slik at du lager en 20 cm tykk pølse. Frys deigpølsa i ca 1 time eller legg den i kjøleskap i flere timer til deigen er blitt fast og fin.

Deigen kan også ligge i fryseren i flere dager og uker før den stekes.

Sett ovnen på 175 grader.

Ta plastikk folien av deigen, rull den lett i litt mel på bordet for å fjerne eventuelle rynker i deigen og for å gjøre deigen mer jevn i fasongen. Skjær 5 mm tykke skiver. Legg skivene på bakepapir med ca 2,5 cm avstand. Stekes til de begynner å bli lysbrune i kantene, ca 12 til 14 minutter.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Serina kaker

av Lagret under: julekaker, kaker, serina on desember 15th, 2006
  • 150 gr margarin
  • 1 dl sukker
  • 1 egg
  • 1 ts vanilje sukker
  • ½ ts bakepulver
  • 3 dl hvetemel

Sett ovnen på 200 grader

Margarin og sukker røres mykt. Egget røres inn. Vaniljesukker, bakepulver og hvetemel tilsettes.

Elt deigen sammen og sen den i fryseren i 10 min. Trill kuler som settes på en smurt stekeplate. Trykk ned med gaffel.

Pensle med egg. Dryss over perlesukker og hakkede mandler.

Steketid 10 min.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Kylling i rød karri

av Lagret under: karripasta, kokosmelk, kylling, thaimat on desember 8th, 2006

Fra Thailand

2 porsjoner

2 kyllingfiletter, delt i biter

2 bokser kokosmelk

2/3 ss – 1 ss rød karripasta (gjerne fra Maiblomst serien)

2-3 ss olje

1 sitrongress, skåret i tynne, tynne skiver

6 limblader, skåret i strimler

1 liten boks bambusskudd

1 ss lys soyaolje

2 ts stekt hvitløk (kjøpes i thai/viet butikker)

smak til med salt

Den ene boksen med kokosmelk åpnes uten å ristes først. Stort sett så har innholdet delt seg slik at selve kokoskremen er i fast stoff. Hell ut det flytende slik at du kun har kokoskremen igjen. Dette gjøres kun med den ene boksen og det er denne som tilsettes helt til slutt. Den andre brukes slik den er.

Ha olje i en gryte. Når oljen er varm har du kyllingbitene i oljen. Rør rundt mens kyllingbitene stekes i oljen slik at de ikke setter seg fast i bunnen av gryten. Når kyllingbitene er stekt på alle sider så tilsetter du rød karripasta. Rør godt rundt slik at pastan oppløses. Ha deretter i boksen med kokosmelk som ikke er skilt. Kok opp og la det koke til kyllingen er gjennomkokt.

Ha i bambusskudd, sitrongress og limeblader, la det småkoke i et par minutter.

Til slutt tilsettes soyaolje, stekt hvitløk, salt og den avrente kokosmelken. Røres forsiktig rundt mens retten gis et oppkok.

Serveres med ris.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Risboller

av Lagret under: julegodteri, risboller, sjokolade on desember 5th, 2006
  • 1 pk delfiafett
  • 200 gr kokesjokolade
  • 2 egg
  • 2 dl sukker
  • 3 ss sterk kaffe
  • 100 gr puffet ris

Smelt delfiafett og sjokolade sammen over svak varme. Avkjøl litt. Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn kaffe og delfiafett/sjokolade i en tynn stråle. Rør lett inn puffet ris.

Fyll risbollene i små papirformer eller sett dem med skje på matpapir. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap til servering.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00