Tips til tilberedning av skrei og torsk

av Lagret under: Middag, skrei, torsk on februar 25th, 2007

Trekk skreien eller torsken i melk! Fisken smaker mye, mye bedre. Anbefales på det varmeste :-)

Husk alltid å bruke 1/2 dl salt til 1 liter væske.

Trekkes til bena løsner fra fisken.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Vannbakkels

av Lagret under: Dessert, kake, vannbakkels on februar 23rd, 2007

15 vannbakkels eller 1 krans

  • 50 gr smør
  • 2 dl vann
  • 2 dl hvetemel (120 gr)
  • 2 egg

Forvarm stekeovnen. Kok opp vann og margarin. Tilsett melet, alt på en gang, og rør kraftig med en tregaffel eller håndmikser til røren slipper bunn og kanter. Trekk kokekaret fra varmen og tilsett eggene, ett om gangen, under kraftig omrøring.

Fordel røren på en bakeplate dekket med bakepapir. Eller sprøyt ut kransen med en sprøyte på bakepapir.

Stekes midt i ovnen i 25-30 minutter. Vannbakkelsene er ferdig når de har fått farge og blitt lette og høye. Avkjøles på rist.

Skjæres eller klippes forsiktig i 2.

Fyll:

2 dl vispet kremfløte

Topping:

Sjokolademelisglasur

Fylles med vispet kremfløte og smør over litt sjokolademelisglasur.

Tips: Bruk gjerne bær, syltetøy eller frukt sammen med kremen som fyll.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Moussaka

av Lagret under: Middag, aubergin, moussaka, ostesaus, salat on februar 23rd, 2007

5-6 personer

  • 3 auberginer

Kjøttsaus:

  • 2 løk
  • 1 hvitløksfedd
  • 400-500 gr kjøttdeig eller malt lammekjøtt
  • 2-3 ss olje
  • 1 boks tomater
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 ts salt
  • pepper

Ostesaus:

  • 50 gr smør
  • 3 dl melk
  • 2 ss hvetemel
  • 1 dl revet ost
  • 2 egg

Skjær auberginene i  1 cm tykke skiver. Dryss over litt salt og la dem ligg slik at en del av væsken trekkes ut. Lag i mellomtiden sausene. Forvarm stekeovnen.

Kjøttsausen: Skrell og hakk løk og hvitløk. Stek løk, hvitløk og kjøttdeig under omrøring, bruk bare halvparten av oljen. Tilsett tomater, tomatpuré, salt og krydder og kok sausen under lokk i 10-15 min.

Ostesausen: Smelt smøret og bland melet før smøret blir brunt, smøret må såvidt være smeltet. Visp inn melet og bland i melken. La sausen koke i 2-3 min. Tilsett ost og egg, rør godt.

Tørk av aurbergiene med husholdningspapir og stek dem i resten av oljen.

Legg 1/3 av aubergine skivene i en ildfast form. Dekk med halvparten av kjøttsausen. Legg på et nytt lag aubergine, resten av kjøttsausen og deretter det siste laget med aubergine. Bre over ostesausen og dryss over revet ost. Stek retten midt i ovnen i va 45 minutter på 100 grader. Stekes midt i ovnen og la den gjerne stå i 10 min for å hvile før den serveres.

Serveres med salat.

Salat:

  • Tomater i skiver
  • Rødløk i tynne, tynne skiver
  • Fetaost i biter
  • Svarte oliven uten sten

Tomatene legges utover et fat, fordel rødløk i skiver over tomatene og spre utover fetaost i biter og svarte oliven. Hell gjerne litt olivenolje over.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Spinatpaier

av Lagret under: midtøsten, pai, paier, spinat on februar 15th, 2007

Fra midtøsten.

6 personer

Deig

  • 30 gr gjær eller 1 pakke tørrgjær
  • 1 ts sukker
  • 2,5 dl lunkent vann
  • 525 gr hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1,8 dl extra virgin olivenolje

Fyll

  • 500 gr spinat, godt avrent
  • 2 små løk, finhakket
  • salt og nykvernet pepper
  • 1/2 ts chili, finhakket
  • 3 ss frist sitronsaft
  • 6 ss extra virgin olivenolje

Deigen

Løs opp gjær og sukker i halvparten av vannet. La det stå i 10 min. Sikt mel og salt i en stor bolle. Lag en fordypning i midten hvor du heller oppi oljen og blander. Hell i gjærblandingen. Bland deretter i resten av vannet til du får en glatt og fast deig. Deigen knas godt før den legges til heving i en bolle under et klede i 1 time. 

Fyllet

Bland spinat og løk i en stor bolle. Tilsett salt og la det stå i 5 min. Kna blandingen med hendene til den er godt fuktig og vissen. Klem ut overskudd væske, og ha blandingen i en stor bolle. Tilsett pepper og eventuelt mer salt. Smak til. Tilsett sitronsaft, olje og chili.

Deigen

Når deigen er ferdig hevet del den i små kuler på størrelse med valnøtter. Legg dem på et kjøkkenhåndkle og la de stå i 15 min. Varm ovnen til 150 grader.

Smør to bakeplater med olivenolje. Kjevle hver deigkule ut til 5 mm tykkelse. Legg en teskje fyll i midten på hver av dem og la det være igjen en rand rundt kanten uten fyll. Brett kantene inn mot midten. Knip sammen kantene for å forsegle dem. Legg spinatpaiene på bakeplaten, pensle med olivenolje.

Stekes i 20-25 min eller til de er gyldenbrune.

Tips 1: Disse kan fryses ned og varmes opp igjen i ovnen i 10-15 minutter.

Tips 2: For de fetaglade så er det mulig å hakke opp fetaost i spinatfyllet.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Zanzibar kaffe

av Lagret under: kaffe, zanzibar on februar 9th, 2007

Deilig krydret kaffe, nok til 6 små kopper.

  • 7 dl vann
  • 3-4 kardemommefrø
  • 1-2 cm av en kanelstang
  • 6ss kokemalt kaffe
  • 1 ts ingefærpulver, eller en liten bit frisk ingefær
  • ev. 1 ts malt kardemomme

Kok opp vann sammen med kardemommefrø og kanelstang og la koke i ti minutter for å frigjøre smak. Ha i kaffen og la småkoke i fem minutter. Ta av varmen, ha i ingefær og eventuelt kardemommepulver, la gruten legge seg og hell over i kopper.

Tips 1: Jeg bruker ofte traktekaffe istedenfor kokemalt kaffe. Trakter kaffen først, heller kaffen i en gryte og tilsetter krydrene og lar det koke i ti – femten minutter. Tar deretter av varmen og tilsetter ingefær og eventuelt kardemommepulver, la det stå litt slik at ingefæren kan gi fra seg smak.

Tips 2: Bruk helst frisk ingefær! Da smaker den best.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Purregratinert steinbit

av Lagret under: Middag, purregratinering, romantisk, rødvinssaus, selleripure, steinbit, valentins on februar 4th, 2007

Dette er en absolutt fantastisk smaksrik deilig steinbitrett og anbefales på det sterkeste. Man får en smak av eksklusiv fiskerett som man nesten bare får servert på de mer eksklusive restaurantene. Den egner seg til en romantisk middag for 2, eller serveres gjester som man gjerne vil imponere litt :-)

4 porsjoner (veldig små porsjoner)

Ingredienser

  • 4 steinbitfileter, ca 150 gr pr bit
  • salt og pepper

Dryss salt og pepper på og fordel purreblandingen i et tykt lag over. Stek fisken midt i ovnen ved 175 grader til den er gjennomstekt, men ikke tørr.

Purregratinering

  • 2 dl finstrimlet purre, av det grønneste
  • 1 dl olivenolje
  • 1 ss soyaolje
  • 150 gr parmesan
  • salt

Kjør purre, olivenolje og soyaolje til en jevn masse i foodprocessor. Tilsett revet paremsan litt etter litt. Smak til med salt og pepper.

Selleripure

  • 300 gr knollselleri/sellerirot, i terninger
  • 1 potet, i terninger
  • 2 ss smør
  • 2 ss fløte
  • salt
  • pepper

Kok selleri og potet mørt i usaltet vann. Hell kokevannet fra og damp selleri og potet godt. Mos det og rør inn smør og fløte. Smak pureen til med salt og pepper og hold den varm.

Rødvinssaus

  • 100 gr grønnsaksmiks (gulrot, kålrot, løk og knollselleri i terninger)
  • smør
  • 2 dl rødvin
  • 50 gr bjørnebær
  • 5 dl oksekraft
  • maisenna til jevning
  • 30 gr smør, i terninger
  • salt
  • pepper

Fres grønnsakene til sausen i litt smør, til de er blanke og myke. Tilsett vin og bjørnebær og kok væsken inn til det halve. Tilsett kraft og la sausen koke i 15-20 min. Sil den og jevn den lett med maisenna.

Smak til med salt og pepper og visp inn smør i små terninger til den er blank og glatt. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil den skille seg.

Hold sausen forsiktig varm uten at den koker.

Anrett fisken på en seng av selleripure og hell sausen rundt, fordelt på 4 stk tallerkner. Legg også, om ønkes, på noen gulrotperler som du lager ved å stikke ut kuler av en stor gulrot og frese dem mye og gylne i olje.

Tips til kjøp av fisk:

Når du kjøper steinbit skal du passe på at fisken er fast og hvit. Bløt fisk er ikke god, så den må du holde deg unna.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Karbonader og kjøttkaker med deilig vri

av Lagret under: Middag, elg, frikadeller, karbonadedeig, kjøttboller, kjøttkaker, okse on februar 4th, 2007

Ta ønsket mengde karbonadedeig/kjøttdeig av okse eller elg.

Blandes med

  • egg
  • litt potetmel
  • litt melk
  • salt
  • pepper
  • raspet/småkuttet løk
  • hakket chilli
  • hakket hvitløk

Ønsker du en liten frisk smak tilsetter du også litt godt hakket sitrongress.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00